2009. július 2., csütörtök

Hat szakmai és civil szervezet sajtóközleménye az energiafogyasztók támogatásáról



Gáz- és villanyszámla: több támogatást kevesebb pénzből?


Összefogás az energiafogyasztók támogatásának megváltoztatásáért



Hat szakmai és civil szervezet csütörtökön közös levelet juttatott el a miniszterelnöknek (Bajnai Gordon, MSZP) és a parlament költségvetési bizottsága elnökének (Varga Mihály, Fidesz). A levélben kérik, hogy a kormány és a törvényhozás ésszerűsítse az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatos szabályozást. „Csökkentenénk a költségeket, amelyek az összes családra, minden gázszámla- és villanyszámla-fizetőre, és minden adófizetőre hárulnak” – emelte ki Dietz Gusztávné Dr., az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. „Egyúttal az energiatámogatási szolgáltatások minőségét is növelnénk a rászoruló családoknál, az ügyfélszolgálatokhoz való utazások és a sorbanállások elkerülésével.”


Létezik olyan „csodafegyver”, amelynek bevetésével mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók, mind pedig a hivatalos szervek egyet tudnak érteni? Úgy tűnik, ez esetben igen: a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar képviselői, a jegyzők, valamint a nyílt állam érdekében fellépők eddig példa nélküli összefogással változtatást javasolnak az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatban.


A szabályozás ésszerűsítése minden fogyasztónak megtakarításokat jelentene, nem csak a „védett fogyasztóknak” (azaz a szociális helyzetük vagy a fogyatékuk miatt, az önkormányzatok jegyzőinél benyújtott kérelem alapján, különböző támogatásokban és könnyítésekben részesülő fogyasztóknak) lenne fontos – állítja a hat szervezet (a Jegyzők Országos Szövetsége, az MEE Villamosenergia Társaság, a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége, a Magyar Gázipari Egyesülés, a Nyílt Szabvány Szövetség, és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület). Közvetve ugyanis a „nem védett” fogyasztók fizetik meg a védett fogyasztók és a nem optimális szabályozás által okozott többletköltségeket is. A felesleges költségeknek pedig mindenki kárát látja, aki gáz- vagy villanyszámlát fizet.


Jelenleg a védett fogyasztónak a jegyzőnél, külön-külön valamennyi közműszolgáltatónál (áram, gáz, potenciálisan távhő, víz), sőt, esetenként a háziorvosnál is be kell jelentenie az adatait. Ezt a körutat az ügyintézés kezdetétől számított 30 napon belül kell teljesíteni. Az eljárás tehát rengeteg utazásba, munkaidőbe kerül, és a végén a különböző adatbázisokban számos adat pontatlanul szerepel.


A javaslat szerint a védett fogyasztó a jelenlegi féltucatnyi út helyett egyetlen, a jegyzőhöz tett úttal elintézhetné az ügyét.


Az átalakított rendszer nyílt szabványokon és az adatvédelmi szabályok átlátható tiszteletben tartásán alapulna. A fogyasztó kérelme esetén a megfelelő adatok nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének a jegyzőhöz, majd a jegyzőtől a közműszolgáltatókhoz az adott közműszolgáltatóra tartozó – és csak a rá tartozó – adatok ugyancsak nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének át. Nem a kérelmező fogyasztónak kellene tehát átfuvaroznia a határozatokat a közműszolgáltatókhoz.


„Félreértés ne essék: a civil és a szakmai szervezetek jónak tartják, hogy a támogatásra való jogosultságot a korábbiaktól eltérően jelenleg már nem központilag, hanem helyi, önkormányzati szintű ellenőrzés után állapítják meg. Ez korszerű, hosszú távon is életképes támogatási rendszer alapját képezheti” – jelentette ki Dr. Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke, az Égáz-Dégáz Zrt. vezérigazgatója.


Az önkormányzati ellenőrzés csökkentheti a visszaéléseket. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás a tapasztalatok szerint más típusú visszaélésekhez vezet, melyek abból fakadnak, hogy a jegyzők határozatait a támogatást kérő fogyasztók kézbesítik a közműszolgáltatóknak. A közműszolgáltatók a papírok valóságtartalmát, költözés vagy adatváltozás esetén pedig a jogosultság változását nem tudják ellenőrizni. E hiányosságok, valamint az adatbázisbeli pontatlanságok a rendszer javasolt módosításával teljesen kiküszöbölhetők lennének.


Kovács László, az MEE Villamosenergia Társaságának elnöke, az ELMÜ beszerzési igazgatója szerint „A támogatási rendszer adminisztrációjának a költsége a jelenleg tervezett költségek töredékére csökkenhetne”. Ehhez kapcsolódóan Dr. Bálint József, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, Kalocsa címzetes főjegyzője jelezte, hogy „A jegyzőknek például több határozat – áram, gáz, potenciálisan távhő, víz – helyett egyetlen határozatot kellene hozniuk”.


A javasolt megoldás valóra váltásában, valamint más, a fogyasztók adminisztratív terheit lényegesen csökkentő projektek előkészítésében az aláíró szervezetek készséggel partnerek lennének a mindenkori kormánnyal és törvényhozással. Ilyen kezdeményezések pozitív fogadtatása esetén az aláírókhoz további, a védett fogyasztók ügyében egyelőre nem érintett szolgáltatók (távhő, víziközművek) is csatlakoznának.


Az aláírók azt kérik mind a miniszterelnöktől, mind pedig a költségvetési bizottság elnökétől, hogy a javaslatok valóra váltása mellett külön-külön személyesen is gondoskodjanak arról, hogy mindez a tisztességes verseny szabályainak betartása, valamint az aláírók és a nyilvánosság ellenőrzése mellett folyjon majd. „A nyílt szabványok alapján való végrehajtás nyilvános ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a támogatási rendszer adminisztrációs költségei valóban a töredékükre csökkenjenek: a fogyasztóknak és az adófizetőknek ne kerüljön többe a leves, mint a hús” – hangsúlyozta Hamecz István, a Nyílt Szabvány Szövetség elnöke, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.


„Az idő sürget: gyors és hatékony intézkedések hiányában olyan jogszabályok kerülnek végrehajtásra, amelyek az ésszerű döntések lehetőségének tartós beszűkülését eredményezik, minden család kárára. Amennyiben javaslatunkat nem csak egyeztetni, hanem megvalósítani is szeretnénk, azt a védett fogyasztói státuszba való tömeges, állami várakozások szerint akár 700.000-1.000.000 fogyasztót érintő jelentkezés, azaz tél előtt kell megtennünk” – foglalják össze üzenetüket közös levelükben a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar, a jegyzők és a nyílt állam érdekében fellépők szervezetei.



További információk és dokumentumok:

Dr. Mázsa Péter, peter.mazsa@OpenStandardsAlliance.com